Manifest for glad strikning

manifest-for-glad-strikning-2016_gul

Strik er udtryk for fredelige sysler
Kendt gennem historien og med en stærk relation til kvinders rolle i hjemmet. (Se fx den strikkende Madonna på Buxtehude Alteret, ca. 1390). Strikkere bør holde fast i det fredelige signal og lære deres kunnen videre.

Strik udfordrer på alle niveauer
Fra tidligere tiders produktion af tøj til nutidige designs i blade og magasiner. (Se fx Frederik Vermehrens billede: “En jysk hyrde på heden”, 1895, SMK). Strikkere vælger selv niveau – fra det enkle til det krævende.

Strik er livsstil og omsorg
Strik til boligen, strik til huset og strik til unge som gamle. Strik gør en forskel i den økologiske bevidsthed. (Se fx susanne-gustafsson.dk). Hold fast i strik som bæredygtigt og langtidsholdbart.

Strik er kreativitet i praksis
Når de første enkle masker er lært og strikket er der ingen ende på variationsmulighederne. Vend dem, drej dem og skub til dem, så nye mønstre opstår og garnerne danser. Kreativitet er vores stærkeste medie.

Strik har særlige taktile kvaliteter
Fibre, tråde og spinding er grundlaget for de garner, strikkeren rækker ud efter. Mærk dem, føl efter og giv dig selv den opgave, igen og igen, at prøve nye kvaliteter af. Ingen for grov, for blank eller for tynd.

Strik er udtryk
Uanset om det er strik til velgørende formål, gaver til familie og venner eller eksperimenter, der hviler i sig selv, er der udtryk på spil. (Se fx Tekstile Smykker på storslaaetstrik.dk). Strikkere kan og vil mere med deres håndværk.

Strik er nærvær og samvær
Strikkefestivaler er kommet for at blive. Strikkere mødes, nysgerrigheden udfordres og dialogen blomstrer. Giv plads til mangfoldighed, gå i dialog, leg med hinanden og lad strikke­kurven spille i alle regnbuens farver.

manifest-preview
Hent manifestet som PDF: Manifest-for-glad-strikning

Om manifester
Ordet manifest kommer fra latin (manifestus) og er en tekst, der kan danne grundlag for en ideologi, en kulturel bevægelse eller en kunstnerisk retning.

I 1909 grundlagde den italienske ideolog og poet Filippo Tommaso Marinetti (1876-1944) den futuriske bevægelse med et manifest om futurisme. I 1921 skrev han et manifest om taktilitet (dvs. om det der kan føles, mærkes og røres ved – fx tekstiler).

I 2011 blev det svenske “Manifest for Verdens Broderidagen” udsendt af Broderiakademins lokalafdeling, Skåne Syd. Siden har der hvert år været afholdt Verdens Broderidag den 30. juli med budskab om fred rundt om i forskellige lande, bl.a. Danmark (se fx www.bettinaandersen.dk).

Manifest for glad strikning
er formuleret af Lisbeth Tolstrup og præsenteret første gang på Strik Bornholm, fredag den 2. september 2016, i Nordlandshallen i Allinge. Hent manifestet som pdf på www.storslaaetstrik.dk

Lisbeth Tolstrup
er uddannet tekstilformgiver fra Kunsthånd­værker­skolen i Kolding, med afgang i hånd­vævning og maskinstrik, 1984. Ansat som designer og modelberegner ved Hjertegarn 1984-86. Egen tegnestue fra 1988. Adskillige opgaver for fag- og ugeblade gennem årene. Cand.mag. i kunsthistorie fra Københavns Universitet med et speciale om tekstil som kunstnerisk medie (2015). Arbejder i øjeblikket på bogen Storslået Strik #2 sammen med fashion designer Eva Pryds.

Tolstrup Pryds Grafisk Tegnestue
www.tolstruppryds.com

TEX-antik – antikvariat for håndarbejdsbøger
www.tex-antik.dk

Tags: , , ,

Comments are closed.